Suwalszczyzna.com.pl Baza internetowej informacji turystycznej

Noclegi i wypoczynek
na Suwalszczyźnie

Suwalszczyzna-noclegi, informacje, mapy
Suwalszczyzna
WYSZUKAJ
USLUGI  TURYSTYCZNE  W  OKOLICY
Strona glówna  Strona główna » Lista artykułów » Bogactwo kuchni - regionalne smaki

Bogactwo kuchni - regionalne smaki

Jednym z wyjątkowych bogactw, z których słynie Suwalszczyzna, jest kuchnia. Rozsławiona została w wielu zakątkach naszego kraju przez cuda przyrządzane z ziemniaków...

Jednym z wyjątkowych bogactw, z których słynie Suwalszczyzna, jest kuchnia. Rozsławiona została w wielu zakątkach naszego kraju przez cuda przyrządzane z ziemniaków – kartacze, babkę ziemniaczą, kiszki czy po prostu placki. Jednak nie samym ziemniakiem człowiek żyje. Miejscowa kuchnia czerpie też pełnymi garściami z tego, co kryją w sobie tutejsze czyste jeziora. To wielość gatunków ryb – sielawa, sieja, szczupak, okoń, leszcz, lin, sum czy węgorz. Gdy już nasycimy się drugim daniem, przychodzi czas na deser. Tu także na stół wędrują regionalne przysmaki, tym razem na słodko, sękacz i mrowisko.

Regionalne dania Suwalszczyzny to potrawy proste, których skład bazuje na czterech produktach: ziemniaku, mięsie, mące i jajkach. Nie dodaje się do nich wyszukanych przypraw, a mimo to ich smak zachwyca. Na pewno nie można zaliczyć ich do dietetycznych. Są to potrawy sycące, często obficie okraszone tłuszczem ze skwarkami i słoninką. Ale jak można oprzeć się daniom, których same nazwy brzmią dźwięcznie i zachęcająco, tak jak wspomniane kartacze, soczewiaki czy kołduny.

Poniżej krótkie opisy niektórych regionalnych specjałów:
  • KARTACZE - "pulchne kule" z nadzieniem z mielonego mięsa wieprzowego z dodatkiem smażonej cebulki i tradycyjnych przypraw. Ciasto na kartacze przygotowuje się z mąki, jajek i co najważniejsze surowych startych ziemniaków. Uformowane kartacze gotuje się ok. 2 godzin. Po wylądowaniu na talerzu polewane są tłuszczem ze skwarkami i cebulką.
  • BABKA ZIEMNIACZANA - łatwe do przygotowania danie. Potarkowane ziemniaki z dodatkiem jajek, smażonej cebulki, kawałków szynki, kiełbasy lub boczku należy przyprawić solą, pieprzem i majerankiem, wyłożyć do blaszki i piec przez ok. 1,5 godziny. Niektórzy dodają do ciasta trochę mąki ziemniaczanej. Gotową babkę po krojeniu należy polać tłuszczem ze skwarkami i cebulką. 
  • SĘKACZ - "ciasto nad ciastami". To chyba najtrudniejsza i najbardziej czasochłonna do przygotowania potrawa tradycyjnej kuchni regionu. Prawdziwy sękacz nadaje się do zjedzenia nawet pół roku od upieczenia i nie traci przy tym swoich walorów smakowych. Dziś wypieka się go w maszynce elektrycznej, która składa się z drewnianego wałka umieszczonego na widełkach, umożliwiających jego obracanie. Z boku grzeją elektryczne spirale, a na dole stoi miska, do której skapują resztki ciasta. Kiedyś sękacz wypiekano na ruszcie nad naturalnym ogniem. Niektórzy, od tego sposobu, nie odeszli do dziś. Ciasto na sękacz przygotowuje się z: 40 jajek, 1 litra śmietany, kilograma mąki, kilograma cukru, po pół kilograma masła i margaryny, 2 cytryn, 4 torebek cukru waniliowego i 4 olejków zapachowych. Ciasto wyrobione zgodnie ze wszystkimi tajnikami dzieli się na 8 porcji. Wypiek sękacza trwa 3 godziny i polega na polewaniu ciastem wałka, który musi się nieustannie kręcić. Do polewania używa się łyżki. Skapujące ciasto zapieka się tworząc sęczki, czyniąc ciasto apetycznym również wizualnie. O smaku prawdziwego sękacza najlepiej przekonać się samemu, odwiedzając Suwalszczyznę!
Posmakować tych i wielu innych tradycyjnych specjałów można w wielu miejscach na Suwalszczyźnie m.in. w nowo powstałej Restauracji „Kalinka” w Rutce Tartak.

Artykuły o podobnej tematyce:

 

WYSZUKAJ MIEJSCE WYPOCZYNKU i NOCLEGU - wg REGIONU [Suwalszczyzna i Mazury]:

AUGUSTOWSZCZYZNA  BIEBRZAŃSKI PARK NARODOWY  SEJNEŃSZCZYZNA  SUWAŁKI i OKOLICA  SUWALSKI PARK KRAJOBRAZOWY  MAZURY GARBATE  MAZURY  WIGRY i OKOLICA

NOCLEGI W POLSCE NOCLEGI NA MAZURACH NOCLEGI NA PODLASIU NOCLEGI NA POMORZU NOCLEGI W BIESZCZADACH

Validated by HTML Validator